TARKA #1 - Prezentacja prac i głosowanie

Konkurs na najlepszą recenzję zmyślonej gry.

Moderator: Deathwing

Awatar użytkownika
Deathwing

GF2022 - Pełne Wersje (msc. 1); TAPE #1 (msc. 1); Liga Mapperów Sezon I (msc. 1) Sezon II (msc. 2) Sezon IV (msc. 3) Sezon V (msc. 1) Sezon VI (msc. 2); TASC 2 (msc. 1)(msc. 3); TASC 3 (msc. 1); TASC 4 (msc. 1)(msc. 1)(msc. 1)
Kontakt:

TARKA #1 - Prezentacja prac i głosowanie

Post autor: Deathwing »

Obrazek

Czas na zgłaszanie prac konkursowych dobiegł końca, zatem pora na poddanie waszych recenzji zbiorowej ocenie! Otrzymałem 15 tekstów, co jest naprawdę wyśmienitym wynikiem! Już teraz uczestnikom należą się podziękowania za wkład w tę eksperymentalną, pierwszą edycję konkursu, ale na szersze podsumowania przyjdzie czas później. Póki co usiądźcie sobie wygodnie z herbatą i pod kocykiem jak typowa jesieniara, bo czeka was sporo czytania. Poniżej macie do wyboru plik pdf ze wszystkimi konkursowymi pracami i poszczególne recenzje, ułożone w losowej kolejności, ukryte w spoilerach. Zasady głosowania znajdują się na końcu drugiego posta.

UWAGA! Głosowanie zostaje przedłużone do soboty 04.11.2023 do północy

Obrazek

Recenzja 1 – Flying Colors

Spoiler:

Recenzja 2 – Zaraza

Spoiler:

Recenzja 3 – Flying Colors

Spoiler:

Recenzja 4 – Wyzwanie

Spoiler:

Recenzja 5 – Zaraza

Spoiler:

Recenzja 6 – Wyzwanie

Spoiler:

Recenzja 7 – Flying Colors

Spoiler:

Recenzja 8 – Wyzwanie

Spoiler:
turn up the silence
Awatar użytkownika
Deathwing

GF2022 - Pełne Wersje (msc. 1); TAPE #1 (msc. 1); Liga Mapperów Sezon I (msc. 1) Sezon II (msc. 2) Sezon IV (msc. 3) Sezon V (msc. 1) Sezon VI (msc. 2); TASC 2 (msc. 1)(msc. 3); TASC 3 (msc. 1); TASC 4 (msc. 1)(msc. 1)(msc. 1)
Kontakt:

Re: TARKA #1 - Prezentacja prac i głosowanie

Recenzja 9 – Flying Colors

Spoiler:

Recenzja 10 – Wyzwanie

Spoiler:

Recenzja 11 – Wyzwanie

Spoiler:

Recenzja 12 – Flying Colors

Spoiler:

Recenzja 13 – Zaraza

Spoiler:

Recenzja 14 – Wyzwanie

Spoiler:

Recenzja 15 – Zaraza

Spoiler:

Zasady głosowania
  • wstępnie głosowanie potrwa tydzień, do niedzieli 29.10.2023 do północy, z możliwością przedłużenia, jeśli pojawią się takie postulaty zgodnie z przewidywaniami, postulaty się pojawiły, więc przedłużamy czas na oddanie głosów do soboty 04.11.2023 do północy. Jeśli osoby, które już zagłosowały, chcą zmienić swoje typy, mają jeszcze taką możliwość
  • głosować mogą zarejestrowani użytkownicy forum z minimum trzema postami na koncie i autorzy prac, nawet jeśli nie spełniają tego wymagania
  • każdy głosujący ma do rozdania 7 punktów, przy czym nie ma obowiązku wykorzystywania całej puli
  • jednej pracy można przydzielić maksymalnie 2 punkty
  • głosowanie jest niejawne! Głosy przesyłacie do mnie za pośrednictwem prywatnych wiadomości na forum, Discordzie lub mailowo (sunngrazer[at]gmail.com)
  • w odróżnieniu od innych dotychczasowych konkursów, głosy na bezpośrednich przeciwników w klasyfikacji nie zostaną anulowane
  • w razie konieczności remisy na podium zostaną rozstrzygnięte na podstawie liczby głosów osób oficjalnie zapisanych do konkursu. Remisy na miejscach od czwartego w dół pozostaną remisami
  • oczywiście nie głosujemy na swoje prace! Oddane tak punkty zostaną unieważnione

Chociaż głosy będą niejawne, to standardowo zachęcam do komentowania i oceniania prac w postach! Dla części osób to prawdopodobnie pierwsza pozaszkolna przygoda z recenzjami, więc taki feedback może być dla nich dodatkową zachętą do udziału w kolejnych edycjach. Publicznie nie dzielimy się tylko podejrzeniami odnośnie autorstwa prac, ale prócz tego wszelkie komentarze są jak najbardziej wskazane. Miłej lektury!
turn up the silence
Piolodiusz

Post autor: Piolodiusz »

Serce rośnie, gdy widać, że Ojciec Święty inspiruje niszowe polskie społeczności nawet 18 lat po swojej śmierci.
Awatar użytkownika
Zombik

Golden Forki 2020 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2019 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki Special III - Pełne Wersje (zwycięstwo)

Post autor: Zombik »

W zasadach głosowania nie ma nic o niemożności głosowania na własną recenzję. Wiem, że nie przystoi tego robić, ale wiadomo, że dobrą wolą nie wygrywa się konkursów, więc chciałem dopytać jak to jest. To można czy nie? xD
Awatar użytkownika
Deathwing

Kontakt:

Szczerze, nawet mi nie przyszło do głowy, że ktoś może rozważać taką opcję :V Nie, bawimy się uczciwie, więc nie głosujemy na swoje prace, każda taka próba będzie zmarnowaniem punktów, bo nie zostaną one doliczone. Zaktualizowałem regulamin.
turn up the silence
Awatar użytkownika
Stanior
Kontakt:

Post autor: Stanior »

No to ode mnie recenzja recenzji na gorąco!

Mam wrażenie jakby ta recenzja idealnie pasowała jako recenzja w formie filmiku na YouTube i powinna zostać przeczytana na głos. Niestety czytając ją w zaciszu domowego biura mam z nią pewien problem. Zdania są zbyt długie, słowa występujące w tych zdaniach również, przez co tekst sprawia wrażenie rwącej rzeki. Jest dość chaotyczna, autor nie zachowuje również konsekwencji “czasu” - “Scena uznała”, ale już “Axykk uciera” zamiast utarł.
Rozumiem też, że tekst ma być humorystyczny, ale do mnie osobiście to jakoś nie trafia. Mam również wrażenie, że więcej w tym tekście Axykk’a niż jego gry.

Recenzja 2 – Zaraza

Zbyt długi wstęp, który nie wnosi zbyt wiele do recenzji. Podoba mi się za to opis fabuły “Zarazy”. Całość czyta się bardzo dobrze, jestem sobie nawet w stanie wyobrazić, że ta recenzja znalazła się w jakimś poczytnym czasopiśmie o grach. Zakończenie trochę bez puenty, ale tak jak wspomniałem - dobra recenzja.

Nigdy nie sądziłem, że kiedykolwek to powiem/napiszę, ale brak jakichkolwiek odwołań do przeszłości czy generalnie do Sceny sprawia, że ta recenzja jest bardzo profesjonalna i przykuła moją uwagę.
Uwielbiam pirackie klimaty, a autor mocno się tutaj na nich skupił. Również jestem w stanie sobie wyobrazić, że tekst ten trafia do magazynu komputerowego jako pełnoprawna recenzja.

Recenzja 4 – Wyzwanie

Trochę gorzej niż poprzednia, ale znów profesjonalna recenzja. Skupia się na grze, a nie na “otoczce”. Czyta się bardzo dobrze, jest dość długa, ale w tym wypadku nie jest to zarzutem. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to powtórzenia.
Na koniec została nam strona graficzna i muzyczna gry. i cały akapit tekstu by następny akapit zacząć znów od Została jeszcze muzyka. i znów cały akapit tekstu.

Ale dobrze porozmawiajmy o samych mechanikach by za dwa akapity dalej znów rozpocząć od Najważniejszą mechaniką w samej grze jednak jest system dialogowy

Mam wrażenie, że autor pisał recenzję “na kilka razy”.

Recenzja 5 – Zaraza

Oj za dużo tej niepotrzebnej historii o Tape. Zanim docieramy do recenzji już czujemy lekkie znużenie (a ja nawet troszkę irytacji).
Zbyt wiele oczywistych stwierdzeń naładowany niepokojem klimat (efekt uzyskany dzięki dobrze dobranej muzyce i czarno białej grafice)
Naładowany niepokojem klimat a nie wystarczyłoby po prostu “niepokojący klimat?”

Zbyt chaotyczne i rozbudowane zdania Ogólnie mogę powiedzie że warto samemu ściągnąć Zarazę i spróbować rozwiązać tajemnicę miasta Cardona, osobiście musiałem przeboleć nowe mechaniki i wyzwania ale dla wielu innych graczy były one przyjemną nowością.

Mam wrażenie jakby autor za wszelką cenę postawił na długość tekstu i ilośc słów, niż na jakość.

Recenzja 6 – Wyzwanie

Bardzo podoba mi się wstęp rozpoczynający się od pytania do czytelnika. Również fabuła opisana w interesujący sposób. Pojawiają się konstruktywne zarzuty do autora w odniesieniu do jego całokształtu artystycznego, co sprawia że recenzja jest wiarygodna. Mam wrażenie, że zakończenie recenzji zbyt oczywiste, ale ogólnie tekst mi się podobał.

Mój faworyt z uwagi na kreatywność twórcy (i miłość do Fallout). W zasadzie nie mam się do czego przyczepić. Kawał dobrej recenzji!

Recenzja 8 – Wyzwanie

Mój kolejny faworyt i znów - nie mam się do czego przyczepić.

Ostatnie TAPE #2173 jak zwykle okazało się ogromnym sukcesem, niczym nekromanta, nadający życia scenie. ok… jeśli na starcie lecimy już z takimi wyszukanymi metaforami to dalej może być tylko “lepiej”...

Liczne powtórzenia już w pierwszym akapicie:
byli w stanie oddać
postanowił nie oddać
zdziwiło absolutnie nikogo
zdziwiło wszystkich
gra została wydana
autor coś jednak wydał

Idziemy dalej…
Fabuła, jak u Axykka, jest utylitarna - czyli jaka? praktyczna? niesie jakieś korzyści?
By potem napisać, że jednak wciśnięta na złość, tylko dlatego że gry zazwyczaj mają fabuły.

Im dalej tym kolejne powtórzenia oraz dziwne metafory - wykonany bardzo dobrze, niczym hiszpański galeon
Bardzo dużo powtórzeń słowa “gra” zarówno w liczbie pojedyńczej jak i mnogiej.

Niestety ta recenzja najmniej przypadła mi do gustu.

Recenzja 10 – Wyzwanie

Musiałem się zastanowić przez dłuższy czas, co napisać o tej recenzji. Mam wrażenie jakby pisało ją dwóch twórców, albo jeden ale część tekstu pisał w zupełnie innym stylu, niż drugą jego część. Podoba mi się, ale jednocześnie mi się nie podoba. Dziwna, ale przykuwająca uwagę. A w końcu o to pośrednio w recenzjach chodzi.

Recenzja 11 – Wyzwanie

Bardzo, bardzo długa recenzja. Mam jednak wrażenie, że nieprzemyślana, pisana jednym ciągiem - “co ślina na język przyniesie”. Z wielu elementów recenzji można by zrezygnować i nie miało by to żadnego wpływu na jej atrakcyjność. Sprawia wrażenie.
A podsumowanie podsumowując – kolejny (dwudziesty trzeci) świetny twór Pownieka, o którym można by pisać rozprawki, a umysł autora powinien być obiektem rozważań filozofów.
Natomiast recenzja to nie rozprawka o autorze i filozoficzne rozważania. Autro trochę się zapędził w twórczym uniesieniu.

Mój kolejny faworyt. Tekst okraszony wspominkami, profesjonalny, niezbyt rozbudowany i skupiający się na najważniejszych elementach gry. Może jedynie ostatnie zdanie Polecam każdemu fanowi platformówek w nią zagrać. trochę infantylne.

Recenzja 13 – Zaraza
Bolesność życia? A nie wystarczyłoby “ból życia”. A potem tłumaczenie “etymologii” tytułu? Niestety wstęp zupełnie mnie nie zachęcił. Później jest ciut lepiej, ale dziwnych konstrukcji jest cała masa - Dla Santiago widok chorych, głodnych ludzi nie jest zachwycający i nie wykazuje wobec nich empatii, głównie odrazę. Czyli podsumowując
Santiago patrzy na chorych, głodnych ludzi;
Nie zachwyca go ten widok;
Ale nie czuje wobec nich empatii;
Okazuje się że czuje odrazę.
Nie prościej byłoby napisać “Santiago na widok chorych, głodnych ludzi czuje odrazę?”
Zakończenie do bólu moralizatorskie - powtórzenia słów o tym samym znaczeniu zupełnie niepotrzebne.

Recenzja 14 – Wyzwanie
Ojjj tutaj dopiero jest wiele “ciekawostek”.
Bardzooo długie zdania (patrz chociażby pierwsze zdanie)
Słowotwórstwo (do mnie nie trafia) - Gospodowi starokoledzy
Dziwaczne metafory - przemielone bardziej niż babcine kotlety; Powniekowski wypust
Natomiast nagle dalej tekst zaczyna być na poziomie, czyta się go przyjemnie. Mam jednak wrażenie, że jest ciut przydługi i można poczuć delikatnie znużenie. Zakończenie bardzo dobre.

Recenzja 15 – Zaraza
Mam pewien problem z tą recenzją. Niby nie ma się do czego przyczepić, ale też w żaden sposób mnie nie zachwyciła. Ot po prostu poprawna recenzja, która w stosie dziesiątek innych tekstów popadła by u mnie w całkowite zapomnienie.
18.06.2003-24.11.2003- Redaktor Naczelny Gildii RPGMaker PL (Zjednoczone strony Przystani, Temple of Elementals, Bractwa i Świątyni RPGMaker)

18.05.2020- do chwili obecnej- Redaktor RMteki
Awatar użytkownika
Jolantyn

TASC 7 (miejsce 3)
Kontakt:

Post autor: Jolantyn »

Dobrze, więc tu opiszę swoje odczucia co do recenzji :3

Recenzja nr. 1
Pierwsza recenzja, a jaka fajna! Jak tylko zacząłem czytać te recki, od razu mi się spodobała, jak miłość od pierwszego wejrzenia, nie realna, nie odwzajemniona, ale jaka silna. "to zwykły schabowy? Podany za to na srebrnym talerzu!" końcówka mi się spodobała. Aż się głodny zrobiłem.

Recenzja nr. 2
"a także metalcore'owy cover "Barki" zaśpiewany przez samego Jazzwinga" musiało to brzmieć ciekawie o.O
Całość prezentuje się dobrze, zwięźle i na temat. Nie mam się do czego przyczepić.

Recenzja nr. 3
No tutaj początek zabrzmiał, jak końcówka jakiegoś shonena albo początek isekaia po tym, jak bohater został przeniesiony do "nowego świata" w którym zyskał super moce i stał się wszechpotężny z jakiejś paki. Za to DUŻY PLUS za szanty, czytając te recenzje o Flying Colors po parę razy, nie uświadczyłem w żadnej wspomnienia o szantach, albo jestem ślepy.

Recenzja nr. 4
Organizacja ślubu? Przekonywanie rodziców do swoich lubych? No ta recenzja zaskoczyła mnie. Zwłaszcza że oglądałem ostatnio komedie takie jak "Zróbmy sobie wnuka" xD. A tak to nie mam ani się do czegoś przyczepić specjalnie, ani pochwalić, chyba że do tego, że autor kilka razy się nie potrzebnie powtórzył. Ale tak to dobrze napisana recenzja.

Recenzja nr. 5
Jeśli przeczyta się parę recenzji, można zobaczyć, że jest parę nawiązań do Tape #3, co sugeruje, że albo recenzenci studiują historię polskiej sceny RPG Makera u Prof. Staniora, albo TAPE 3# miał nie dawno miejsce o.O no ale dosyć dywagacji!
Tekst wydaje się trochę na siłę wydłużony, niektóre zdania, można było napisać krócej, ale czepiam się i szukam dziury w całym. Fajnie się to czyta.

Recenzja nr. 6
Spoko recenzja, fajnie się czyta, ale to mogę napisać o każdej recenzji tutaj. Więc napiszę, że wstęp ukradł moją uwagę, a potem poszło jak z górki. Miałem dylemat co do oddania głosów między tą recenzją, a recenzją nr. 2, ale rzut monetą, a następnie ganianie jej po pokoju, zakończyło te dywagacje.

Recenzja nr. 7
Recenzja pisana w uniwersum Fallouta czy innego postapo? Noż kurczę, dobre to. Czuć tutaj, że autor recki się starał zobrazować rzeczywistość, w jakiej żył recenzent, ale i opisać recenzowaną grę, podoba mi się to :3

Recenzja nr. 8
Podobnie jak 9, ale krótsza. Czytając to, wyobrażam sobie pewną dzielnicę Łodzi, o której krążą legendy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
...tylko że w świecie fantasy. Miło się to czytało, 3 razy, ponieważ moje szare komórki potrzebowały chwili, by się "uruchomić".

Recenzja nr. 9
Najdłuższa recenzja @.@ Ale za to jaka dobra!
Te nawiązania i humor, bajka! Uwielbiam to! Ma mój głos. Wszystko ładnie opisane czyta się to przyjemnie jak wpisy na RMTece, a nie jak jakieś lanie wody w artykułach rodem z portali informacyjnych. Nie potrzebne porównanie, ale długość tej recenzji doskonale mi obrazuje różnicę, między nią a innymi tekstami o tej długości, które kiedykolwiek przeczytałem w sieci.

Recenzja nr. 10
No tu już dylemat, oddać czy nie oddać głosu. Zdziwiło mnie, że Powniek stworzył 23 część serii Pogranie, w 2004 roku, to jakieś alternatywne uniwersum gdzie RPG Maker został poznany przez Polaków chyba wcześniej niż 2002 rok, albo co miesiąc wypuszczał gierki, intrygujące o.O
Ale tak to recenzja mi się podoba.

Recenzja nr. 11
Podoba mi się pomysł z plagiatem. Recenzja zaczyna się pozytywnie, ale zaś potem lecimy z wylewaniem pomyj na projekt, nie napiszę, że nie słusznych, ale nawet są zabawne. Są też nawiązania do przeszłości autora (jak w prawie każdej recenzji). Podoba mi się.

Recenzja nr. 12
Jest to dobrze napisana recenzja, ale wydaje mi się trochę infantylna, ale są też jakieś nawiązania do świata realnego, co mi się podoba. Wszystko też dobrze rozpisane od fabuły po mechaniki tak jak w następujących trzech recenzjach. Są też sugestie, odwołania do początków sceny, filmów, gier i papieża. Wszystko zwięźle i na temat, ale jednak mi czegoś tu brakuje, do oddania głosu.

Recenzja nr. 13
Nie będę się tu czepiał o "bolesność życia" ani pisał o tym, że lubię czarnobiałe gry. Tekst przypomina mi wpisy na moim blogu z lat gimnazjalnych, nie jest źle, ale nie trafiają do mnie recenzje moralizatorskie. Recenzja wydaje mi się, że jest napisana jak wypracowanie z polskiego, przynajmniej tak to odczuwam.

Recenzja nr. 14
To jest ta jedna z dłuższych recenzji. To słowotwórstwo dziwne mi się wydało, ale okej czytamy dalej. Świat wydaje się zdominowany przez kobiety, które to "przejęły" męskie cechy według recenzji, ale tu z doświadczenia i tego, co widziałem oraz słyszałem, stwierdzam, iż dziewuchy potrafią być bardziej agresywne nie raz od chlopów i to bez względu na poglądy, stan trzeźwości czy nietrzeźwości. Ogólnie czytało się to dobrze, mam jakąś słabość do patusiarstwa... może dlatego lubię twórczość Zdzisława Parkera aka Nowotwora. Wszystko ładnie rozpisane, od fabuły po mechaniki, tekst też nie nuży, co jest bardzo na plus, choć jakby był jeszcze dłuższy, to nie wiem, czy bym dotrwał. Zakończenie, tu zgodzę się z Staniorem, jest dobre.

Recenzja nr. 15
Jest to dobrze napisana recenzja, miło się ją czyta, ale jakoś do mnie nie trafiła. Co prawda są tu odwołania, zwłaszcza do przyszłości, logika też jest zawarta, całość wydaje mi się spójna, wszystko ładnie rozpisane od fabuły po mechaniki, jest też zawarty humor odnoszący się m.in. do degeneracji autora gry... ale przepraszam, czegoś tu zabrakło, bym oddał swój głos, zachowałem się jak pani od polskiego ;-;

Także ten, jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2023, 23:52 przez Jolantyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Polska Jesień, Szkarłatne Jabłka i Złote Kasztany 8)
Piolodiusz

Post autor: Piolodiusz »

Malutkie podsumowanie:
– mamy 6 recenzji Wyzwania, 5 recenzji Flying Colors i 4 recenzje Zarazy;
– 3 recenzje napisane całkiem poważnie, a reszta w stylu (mniej lub bardziej) humorystycznym;
– w 6 recenzji mamy krytykę tematów politycznych w grach Powniek, ale jednocześnie autor recenzji używa feminatywu “magini”, które jest typowe dla tych środowisk, małe niedopatrzenie;
– recenzja nr 7 jest… dziwna.
Awatar użytkownika
Powczan

GF2022 - Pełne Wersje (miejsce 2); TAPE#3 (miejsce 1); TAPE#1 (miejsce 3); TARKA1 (miejsce 3); TASC 6 (miejsce 1); TASC 5 (miejsce 3)

Post autor: Powczan »

Sam się gunwo znam na pisaniu recenzji, a tym bardziej recenzji recenzji, więc nie będę się wymądrzał i ode mnie tylko króciutkie komentarze. Ogólnie poziom chyba dość wyrównany i nie wiem jeszcze, na które teksty oddam głos. Ciężko było mi je też ocenić, bo większość nie wyróżnia się niczym szczególnym, przez co trochę mi się zlewały. No to jazda:

1 - Uśmiałem się przy czytaniu, jednak recka jest trochę przeładowana śmieszkami i zdaje się, że niewiele jest o samej grze.
2 - Całkiem niezła recenzja, bardzo zwięzła.
3 - Brakuje jakiegoś wstępu, no i baty za spację przed przecinkiem.
4 - Przydługa i trochę nierealistyczna. Rozbudowany system dialogowy w makerówce? Chyba w snach.
5 - Całkiem niezła, realistycznie napisana recenzja.
6 - Dużo subtelnego scenowego lore, które nie zaburza struktury recenzji, więc udało się uniknąć problemu jedynki.
7 - Plus za kreatywne wykorzystanie faktu, że gry są z przyszłości, choć sprawia przez to wrażenie przekombinowanej.
8 - Kolejna przydługa + bat za błąd fleksyjny już w pierwszym zdaniu.
9 - Barwny język, momentami aż nadto, przez co wydaje się niepotrzebnie rozwleczona.
10 - Tutaj scenowy lore wjechał na alternatywny timeline, zawierający nawet schizmę makerową. Premiera gry na twierdzy to nawet większy odlot niż system dialogowy z czwórki. Or is it?
11 - Ciekawe podejście do tematu, choć recenzja nieco za długa.
12 - Kolejna zwięzła i całkiem niezła recenzja.
13 - Chyba najpoważniejszy tekst, nie spodziewałem się filozoficznych przemyśleń nad naturą człowieka.
14 - Rozwleczona i... Sam nie wiem, chyba mnie nie urzekła.
15 - Subtelny, ale mocny humor zdecydowanie do mnie trafił. Moje poczucie humoru jest bardzo dojrzałe.
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo); TA Sprite Contest 6 (miejsce 3)(miejsce 3)

Post autor: GameBoy »

Odkurzyłem dzisiaj swojego stareńkiego Kindle'a i pomyślałem, że wrzucę sobie recenzje na niego, zrobiłem więc wersje mobi i epub pliku PDF.

EPUB
MOBI
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Post autor: Michu »

Przeczytałem wszystkie recenzje, poziom jest naprawę wysoki i widać, że pisanie (oraz regularne wymyślanie przytyków, pocisków i złośliwostek) musiało sprawiać ludziom frajdę. Nie czuć tutaj jednak złej woli, przez co wszystkie te bardziej napastliwe teksty są naprawdę zabawne i fajnie pokazują, że jesteśmy całkiem zżytą społecznością.

Jako że na co dzień zajmuję się recenzjami, nie będę ich krytycznie oceniał. Zamiast tego przy każdej wskażę jednym zdaniem, co mi się w niej najbardziej podobało. Widzę tu kilku kandydatów na recenzentów na RMtece (oczywiście przy założeniu, że to nie członkowie redakcji xD).

Recenzja 1 - Flying Colors - Zdecydowanie najlepsze otwierające zdanie w konkursie i miłe nawiązania do cenzokultury.
Recenzja 2 - Zaraza - Bardzo podobał mi się konkretny, a jednocześnie barwny opis fabuły w jednym akapicie.
Recenzja 3 - Flying Colors - Recenzja pełna informacji na temat gry, autentycznie miałem wrażenie, że autor opisuje istniejący projekt.
Recenzja 4 - Wyzwanie - Plusik za dość niecodzienny pomysł na fabułę - zorganizowanie najbardziej szalonej imprezy na świecie.
Recenzja 5 - Zaraza - Podobało mi się twórcze podejście do nicków i TAPE oraz konkretne porady dotyczące rozgrywki.
Recenzja 6 - Wyzwanie - Kilka bardzo milusińskich przytyków.
Recenzja 7 - Flying Colors - Najlepsze zdanie zamykające recenzję.
Recenzja 8 - Wyzwanie - Ta recenzja mnie najbardziej rozśmieszyła, dużo dobrych i niespodziewanych żarciochów.
Recenzja 9 - FLying Colors - Najlepsze zdanie ze środka recenzji (to o "Kontynuuj").
Recenzja 10 - Wyzwanie - Interesujące nawiązania scenowe i lista bardzo szczegółowych bugów.
Recenzja 11 - Wyzwanie - Bardzo interesujący pomysł na recenzję o splagiatowanym projekcie.
Recenzja 12 - Flying Colors - Jestem fanem pirackich klimatów, więc podobały mi się nawiązania do tych realiów.
Recenzja 13 - Zaraza - Jest tutaj garść przemyśleń, które brzmią szalenie autentycznie.
Recenzja 14 - Wyzwanie - Językowo jedna z najbardziej poprawnych recenzji i mój faworyt pod tym względem.
Recenzja 15 - Zaraza - Kolejna dobra stylistycznie recenzja, dodatkowo plus za Pulansky'ego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kleo

Golden Forki Special - Recenzje (zwycięstwo); Golden Forki Special III - Recenzje (zwycięstwo)

Post autor: Kleo »

Nie mam pojęcia, jaka jest geneza tego nietypowego konkursu, bo nie bywam już od jakiegoś czasu na scenowym Discordzie, a to pewnie tam się ta szalona idea ulęgła... Ale jak tylko zobaczyłam informację o nim, to pomyślałam: super pomysł, jaka szkoda, że nie ma prawa wypalić. A tu bęc, zaskoczenie - nie dość, że wypalił, to jeszcze przyniósł plon bogaty zarówno ilościowo, jak i jakościowo. Przeczytałam wszystko, uśmiałam się jak norka, wielokrotnie zdziwiłam kreatywnością... No, pora zagłosować!

Literacko bez zarzutu, świetnie napisany kawałek tekstu, zdecydowanie też widać spójny zamysł. Tu i ówdzie trochę przefajnowane, ale nie na tyle, żeby zniesmaczyć, uśmiałam się setnie. Ale misja z drinkami w Syberii była zupełnie ok, phi!
Gra - 8/10
Recenzja - 7/10

Recenzja 2 – Zaraza
Nie wiem, czy bardziej mnie rozwalił Człowiex, meksykańskie utwory czy cover "Barki", ale w recenzji napisanej w tonie zasadniczo poważnym zrobiły robotę mocniejszą, niż by zrobiły w ogólnie śmiechowym kontekście. Aż szkoda, że językowa niechlujność każe mi ocenić recenzję niżej, niż mogłaby na to po relatywnie małych poprawkach zasługiwać.
Gra - 8/10
Recenzja - 5/10

Recenzja jest, hmmm, odświeżająco zwyczajna. A przy tym skrupulatna i wyczerpująca - po jej przeczytaniu jestem pewna, iż recenzent/ka naprawdę grał/a we Flying Colors i to do samego końca!! Jeśli o to chodziło w konkursie, to jestem kupiona tym tekstem.
Gra - 7/10
Recenzja - 6,5/10

Recenzja 4 – Wyzwanie
Wywnioskować taką fabułę i mechanikę z trzech screenów i dwóch dialogów?!? Serio, szacunek! Swoją drogą ciekawe, czy istnieje na tym świecie ktoś, kto lubi ATB... A sam styl recenzji bardzo oldskulowy, powiedziałabym, taki git majonez.
Gra - 6/10
Recenzja - 5,5/10

Recenzja 5 – Zaraza
Nie jestem pewna, czy niechlujność tekstu ma być stylizacją (bo nawet nieco mi wygląda :)), czy tak po prostu wyszło. Jeśli to drugie, to rzecz do wybaczenia, ale spoilerować zakończenie recenzowanej gry to już straaaasznie nieładnie! Bo może ja chcę zagrać?!? Zwłaszcza, że Nieżywot bardzo mi się podobał.
Gra - 6/10
Recenzja - 4,5/10

Recenzja 6 – Wyzwanie
Po lekturze z pewnością nie dotknę tej drewnianej agitki, choćby była ostatnią grą na planecie RPGMaker! Może baaardzo ewentualnie wtedy, gdy, uff, będzie wreszcie ostatnią grą z tego nieszczęsnego cyklu, oby sczezł od jakiegoś uczulenia... Mocna recenzja, ale widać wyraźnie, że baty dla autorki zasłużone!
Gra - 3/10
Recenzja - 5/10

Kuuurde, od pierwszego zdania pachnie dystopijnym science fiction... Eeej, to jest dystopijne science fiction! Szacunek, bodaj najbardziej literacka recenzja w zestawie, a w zasadzie literatura w szatach recenzji, hmm... Co to jest gloro, na litość boską?!?
Gra - 4/10
Recenzja - 7/10

Recenzja 8 – Wyzwanie
Mhm, też uważam, że dialogi w Wyzwaniu z początku są fajne, ale na dłuższą metę męczące. I tak, mechanika to wynagradza, z pozoru wygląda na klasyczną nudę dla joterpegowych emerytów, ale jest czymś więcej. No, gdybym się skusiła na udział w konkursie, to właśnie z tej gry i mniej więcej taką recenzję bym napisała, pewnie podobną również językowo. Ale na Dezynfekowanie pewnie bym nie wpadła... <3
Gra - 6/10
Recenzja - 6/10

Ładnie się autor/ka nawyzłośliwiał/a, momentami nawet dość z polotem, ale przynajmniej piąty kierunek zauważył/a i docenił/a. Język recenzji nieco nazbyt kwiecisty, mocno musiałam się skupiać, żeby dokładnie go pojąć... I koniec końców nadal nie mam pewności, czy warto grać, czy zupełnie nie!
Gra - 4/10
Recenzja - 4,5/10

Recenzja 10 – Wyzwanie
To w zasadzie kawał scenowego rysu historycznego, aż się zaczęłam zastanawiać, czy to może prawdziwa historia którejś przez wiele lat powstającej gry? Bo faktycznie kilka takich pamiętam, niektóre nawet żyją nadal! Ale Pownieka szkoda, 19 lat roboty i taki gniot...
Gra - 3/10
Recenzja - 4,5/10

Recenzja 11 – Wyzwanie
Cholera, nikt tu nie lubi Wyzwań?!? Ale przyznam, że recenzja, choć przydługa i nie wolna od błędów, to wciągnęła mnie na całego, naprawdę byłam rzetelnie zbulwersowana czytaniem opisu tej tyleż bezczelnej, co nieudolnej kradzieży. Mamlanie niezłe, ale niestety, Dezynfekowanie już pozamiatało :)
Gra - 0!/10
Recenzja - 6/10

Gra debiutancka i kurczę, recenzja też brzmi jak debiutacka! Ale oba debiuty, choć może nie powalają na kolana, to są w miarę solidnie wykonane i zwiastują, że po autor/k/ach możemy się w przyszłości spodziewać czegoś dobrego. Ale.... "Ów" się odmienia!!!
Gra - 5/10
Recenzja - 4,5/10

Recenzja 13 – Zaraza
Uderzająco zgodny klimat tekstu z klimatem opisywanej gry - oba, hmmm, trochę męczą? A sama recenzja poskładana jak gimnazjalna rozprawka z języka polskiego, co z jednej strony jest lekko odstręczające, ale z drugiej ma swój specyficzny urok. Czyli dokładnie tak jak opisana w niej Zaraza..
Gra - 6/10
Recenzja - 4,5/10

Recenzja 14 – Wyzwanie
Już "wypust" pozytywnie mnie nastroił, potem wjechał matriarchat i anarchokapitalizm... A na dobitkę dostałam z jednej strony "miniaturowym rozmachem", z drugiej poprawkę "wewnętrznym Sebastianem", no i już było po mnie. Kurde, to jedyna recenzja, przy której zaczęłam się zastanawiać, któż to mógł ją napisać... Ciekawa jestem, czy zgadłam :)
Gra - 9/10
Recenzja - 8/10

Recenzja 15 – Zaraza
I znów kawałek literatury, tym razem futurologii dość ściśle scenowej. Ma swoje przebłyski, ale nie w pełni mnie przekonuje, klimat trochę zbyt niespójny, podobnie zresztą jak sama opisywana gra - niby genialna, ale w gruncie rzeczy jej główny składnik to kupa g....
Gra - 2/10
Recenzja - 4,5/10
Awatar użytkownika
Noruj

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2014 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Pełne Wersje (miejsce 1)(miejsce 1); Golden Forki 2010 - Zapowiedzi (miejsce 3); TAPE#4 (miejsce 1)
Kontakt:

Post autor: Noruj »

Na wstępie napiszę, że cieszę się, że w końcu udało mi się usiąść do tego i na spokojnie przeczytać wszystkie recenzje. Jestem w szoku, że dostarczyliśmy aż 15 sztuk! Jeśli mnie pamięć nie myli, to przy jednych Golden Forkach była dodatkowa konkurencja o podobnym pomyśle, ale wtedy mieliśmy dużo mniej nadesłanych prac. Tym większe jest moje zaskoczenie, że po latach udało się zaangażować tyle osób. Sam pomysł jest świetny, fejkowe gry pozwalają kreatywnie zaszaleć i tutaj też pozwolę sobie na pochwałę w stronę Deathwinga - poukrywał w typowy dla siebie sposób dużo smaczków w tych skąpych opisach, dialogach, ekranach tytułowych i części na pewno nie odkryliśmy, więc czekam na post organizatora :D Gratulacje dla wszystkich, którzy poświęcili swój czas, żebyśmy mogli się pośmiać.

Ogólne uwagi mam takie, że ciężko jest oceniać recenzje bez robienia sobie notatek. Wiele jest podobnych, trochę się miejscami zlewają w jedno i ciężko spamiętać, co podobało się w konkretnych. Ku mojemu zdziwieniu śmieszkowe recenzje czytało się dużo lepiej, jakoś nie potrafiłem się zaangażować w rozpiskę mechanik nieistniejącej gry :P O niektórych ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Podoba mi się za to, jak odmienne gry opisywaliśmy :)

1. Całkiem sporo śmieszków, a jednocześnie mało o samej grze. Jedna z krótszych recenzji, można było dołożyć kilka akapitów, żeby rozszerzyć informacje o opisywanej produkcji Axykka. Ciężko w sumie wyobrazić sobie grę po tej recenzji :)

2. Trochę chaosu w tekście w sferze stylistycznej. Poza tym, to bardzo sensownie poprowadzona - krótka, ale pokrywająca wszystkie najważniejsze elementy gry. Za fragment o Barce dodaje punkty XD

3. Poprawnie i ładnie napisany tekst. Zabrakło mi trochę jakiegoś przewodniego motywu i pobawienia się formą. Nie przypomina w moich oczach recenzji, a bardziej rozbudowany post w temacie z grą na forum, co nie musi być wadą. Mówię tylko o swoich odczuciach.

4. Boże, ale solidny kawał tekstu. Nieco chaosu - widać, że pisana na żywioł! Mnie troszkę wynudziła, bo tak jak pisałem we wstępie, okazało się, że oczekiwałem trochę więcej językowych akrobacji i ciekawego podejścia do formy, a tutaj dostaliśmy bardziej kolejną rozpiskę. Na plus wyobraźnia autora/autorki, której dał/dała popis w tekście. Ta recenzja przekonała mnie do gry, grałbym!

5. Ależ jesteście płodni! Ta recenzja ma całkiem niezłe flow, autor/autorka ma doświadczenie w pisaniu albo naturalnie czuje "pióro". Kozacka wyobraźnia i ładnie wyważona recenzja.

6. Ładnie napisana! Mało tu śmieszków, ale bardzo swobodnie czyta się tekst. Zabrakło mi błysku szaleństwa w tej recenzji, a byłbym bardzo ukontentowany, chociaż to i tak jedna z lepszych prac.

7. Poprawna, ładna i obfita. Wydaje się też bardzo "bezpieczna", przez co nieco mnie wynudziła, ale to i kawał dobrej recenzji.

8. Chyba jedna z lepszych! Dla mnie trochę zbyt długa, ale to szczegół. Ktoś tu poszedł na całość i moim zdaniem wyszło super :D Śmiesznie i z wyczuciem!

9. Matko bosko! Tyle tekstu o demówce? Życzyłbym, żeby za sprawą tego konkursu wszyscy tak obficie wypowiadali się o grach w tematach :D Sama recenzja jest ładnie napisana, po tekście się płynie. Fajny styl.

10. Tu mam problem, bo ciężko coś powiedzieć o tej recenzji. Niby jest poprawna, niby wszystko jest, ale coś nie zgrzyta. Tekst wydaje się pisany na totalnym żywiole, przez co odbiega w moich oczach od recenzji, a bardziej przypomina rozrzucone notatki, z których dopiero ma powstać recenzja.

11. Tutaj to jest prawdziwy freestyle i wolna amerykanka! Sporo chaosu, ale pozostawia pozytywne wrażenie.

12. Wspaniała recenzja xd Zdarzyło mi się szczerze hehnąć. Dziwnie się czyta tak skromny tekst w kontekście mechanik, kiedy poprzednie recenzje to prawdziwe eseje w tym zakresie :D Dla mnie to plus - jest tu jakiś pomysł i spójny zamysł. Autor znaczy się jest konsekwentny! :P

13. Styl luźny jest w moim klimacie, chociaż tekst wymaga sporo poprawek i szlifu. Recenzja trochę się wlecze, jest za długa i przydałoby się zebrać to wszystko i z głową poukładać. Autor pisze o problemach technicznych i odwołuje się do klimatu gry, który wypadało wcześniej przedstawić :P

14. Kolejna potężna recenzja, istny bydlak. Sporo chaosu i nieco toporności w tekście, przez co ciężko się czytało, ale poza tym, to widać napracowanko. Fajne fragmenty, przez co tekst nie nudzi, choć momentami jest blisko xD

15. Plus za giga wstęp, chciałem napisać coś w podobnym klimacie :D Tekst podoba mi się, choć ciężko mi powiedzieć czemu. Chyba robi to samo, co inne teksty, ale odważniej :P
Obrazek
Awatar użytkownika
WładcaKasztanów

Konrad Championship II (wyróżnienie)

Post autor: WładcaKasztanów »

1. Flying Colors - Śmieszkowa recenzja, ale wydaje mi się, że bardziej od gry opisana jest je otoczka. Napisane w zabawny sposób, ale czy w grę po takiej recenzji bym zagrał, to nie wiem.

2. Zaraza -
Z niecierpliwością czekam na papieską edycję TAPE’a oraz na metalowy cover „Barki” xD Na moje recenzja ma wszystko, co mieć powinna.

3. Flying Colors - Bardziej poważna recenzja od dwóch wcześniejszych. W sumie całkiem spoczko, nie ma się do czego przyczepić

4. Wyzwanie - Kolejna poprawna recenzja. Trochę długa, ale dość szczegółowo opisuje wybraną grę.

5. Zaraza - Podoba mi się balans między opisem gry, a jej otoczką związaną z konkursami. Mechanika mijającego czasu mogłaby mieć całkiem ciekawe zastosowanie

6. Wyzwanie –
Recenzja całkiem spoko. Dość krytyczna, w porównaniu z poprzednimi.

7. Fyling Colors – Najbardziej podobają mi się ostatnie dwa akapity. Ogółem zacna recenzja

8. Wyzwanie – Początek fajny, ale wplątanie patologicznego klimatu w grę trochę mnie zniechęcił.

9. Flying Color – Długa, ale bardzo dobra i zabawna recenzja. Ciekawy język i barwne epitety

10. Wyzwanie – Fajnie wplątany rickroll. Poza tym, to nic nadzwyczajnego.

11. Wyzwanie – Mocno rozbawiła mnie ta recenzja absurdalnością wytykanych błędów oraz plagiatowaniem z innych gier

12. Flying Colors – Krótka, porządna recenzja, ale ciężko coś więcej o niej napisać.

13. Zaraza – Wypada dość ponuro w porównaniu z innymi recenzjami, przez co całkiem się wyróżnia.

14.Wyzwanie –
Jakoś do mnie nie trafiła. Może przez to, że nie przepadam za ukazanym w tej recenzji klimatem

15.Zaraza – Parę razy śmiechnąłem. Niczego raczej nie zabrakło
Awatar użytkownika
Zombik

Golden Forki 2020 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2019 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki Special III - Pełne Wersje (zwycięstwo)

Post autor: Zombik »

1. Recenzja przepełniona nawiązaniami do religii i dziwnymi porównaniami do schabowego. Stanowczo nie jest ona poważną recenzją. Wydaje mi się, że więcej tu jest żartów, porównań i nawiązań niż faktycznej treści i opisu samej gry i rozgrywki.

2. Kolejne nawiązania do papieża ;--; Ale poza tym to sama treść jest spoko. Ładne opisy rozgrywki, fabuły, mechaniki i muzyki. Podoba mi się wymyślony opis fabuły gry.

3. Podoba mi się ta recenzja. Jest przyzwoita i powoduje, że odczuwam wrażenie jakby gra faktycznie istniała.

4. Również podoba mi się ta recenzja przez jej wiarygodność. Fabuła bardzo ciekawa koncepcyjnie. Zagrałbym!

5. Co wy macie z tym papieżem? ;-; No, ale poza tym to spoko recenzja.

6. Podoba mi się, że recenzja została potraktowana nie tylko jako cud i miód, ale również pojawiły się aspekty krytyczne, które powodują, że ona sama nabiera realności, ale mimo tego zauważyłem też aspekty humorystyczne (które nie nawiązują do papieża i dobrze!) więc na plus!

7. Ciekawy klimat recenzji utrzymanej jakby jej autor żył w świecie post-apo. Zwinne i fajne połączenie tego wymysłu z prawdziwą recenzją. Bardzo fajne.

8. Podobna do recenzji numer 3, z tą różnicą, że fabuła jest zupełnie inna (wydaje mi się bardziej głupkowata), ale tak to recenzja całkiem spoko.

9. Tutaj widze podobieństwa do recenzji numer 6. Jest ona bardzo krytyczna, ale i zrobiona hmm… profesjonalnie? Nie znam się za bardzo na recenzjach więc nie wiem czy to dobre słowo, ale czytało się dobrze.

10. Woo, gra tworzona 19 lat ;o Ostro! Do samej recenzji ciężko mi się odnieść. Ciekawy pomysł na twór, który powstawał wiele lat i ostatecznie stał się nieco rozczarowaniem.

11. Bardzo ciekawy pomysł na grę plagiat. Skojarzyło mi się z seriami na YT z cyklu „Zagrajmy w crapa” albo „Najgorsze gry wszechczasów”. Podoba mi się! Lubię crapy...

12. Po prostu recenzja gry. XD

13. Podoba mi się puenta, która kończy tę recenzję. Mądre słowa <3

14. Fabularnie podobna do recenzji numer 4. Poza tym to spoko recenzja.

15. Bardzo podoba mi się język i budowa zdań w tej recenzji. Jakoś tak ciekawie mi się to czytało. Sama recenzja ma w sobie zarówno humor jak i wszystko to co powinien zawierać w sobie taki tekst, więc fajnie to ostatecznie wychodzi.
Zablokowany