RM: 2003
RODZAJ: Przygodówka
Pieśni o Czynach to przygodówka, którą zacząłem robić w połowie 2006 roku, ale w wyniku różnych komplikacji porzuciłem prace na etapie intra. Udało mi się jednak dokończyć w całości scenariusz i zadania poboczne. Kilkanaście dni temu przeglądałem archiwa i znalazłem PoC. Bez wahania wziąłem się do roboty.

Chema - ten bardziej żywiołowy element drużyny. Uwielbia kobiety i piwo, które pije w niesamowitych ilościach. Lekkoduch nie zastanawiający się nad skutkami swoich poczynań. Ulubioną profesją jest szpiegostwo, ale radzi sobie całkiem nieźle z kradzieżą kieszonkową. Nigdy nie wygrał z Raguelem pojedynku na miecze.
Raguel - ten trzeźwy, posiadający zdrowy rozsądek. Racjonalista, który najpierw przewidzi trzy ruchy przeciwnika, a dopiero później ruszy się z miejsca. Na każdym kroku stara się utemperować przyjaciela grożąc mu kolejnym pojedynkiem. Znakomity szermierz i brydżysta.

Raguel i Chema to wychowankowie Akademii Słońca - elitarnej placówki szkolącej ludzi potrzebnych w wywiadzie: szpiegów, złodziei, łowców. Z usług akademii korzystali wszyscy, od pospolitego szlachcica po króla i jego otoczenie. Komuś nie spodobał się jednak monopol szkoły. Wykorzystując zdradę jednego z członków spalił akademię oraz wymordował uczniów i absolwentów. Nasi bohaterowie byli jednak przewidujący i tuż przed ukończeniem egzaminów spalili wszystkie dokumenty świadczące o ich istnieniu. Teraz wiodą beztroski żywot złodziei na żądanie.
Poznajemy ich, gdy muszą uciekać przed wysłannikami rozzłoszczonego wielmoży, który stracił na rzecz rabusiów niemałą sumkę. Raguel i Chema docierają do miasta Ram Izad, gdzie przypadkowo natrafiają na kolejne zlecenie. Nie wiedzą, że pakują się w poważne tarapaty. W grę wchodzą okultyści, duchy z przeszłości, tajne organizacje i zaginione dokumenty. Nie wiedzą, że historia, w którą się wpakowali ma nie drugie, nie trzecie, ale nawet czwarte dno.

Grafikę widać na screenach. Głównie chipy i face znalezione w sieci, do tego część charsetów wykonana przeze mnie. Podziękowania dla Super Vegety, którego edity wykorzystałem w CBS'ie, zresztą też jego autorstwa. Pieśni o Czynach są przygodówką, nie spodziewajcie się więc skryptowych fajerwerków. Będzie dużo łażenia, szukania i zbierania. Do tego w miarę nieliniowe dialogi i masa zadań pobocznych. Muzyka w tle, nie planuję wodotrysków.